Om oss og Villa Bergfall


GAMLETREHUS.NO

Gamletrehus.no er en del av firma AllConsept ANS og eies av Marit Bjørnsdatter Odden og Roger Falldalen.

Vi bor i "Villa Bergfall" i Hamar og driver bedriften herfra. I kjelleren i Villa Bergfall har vi en bygningsvernbutikk som er åpen etter avtale. Der har vi også kurslokaler, møterom og verksteder.

Gamletrehus.no driver allsidig innen bygningsvern:

  • Drift av nettstedet Gamletrehus.no med nettbutikk.
  • Bygningsvernbutikk i Villa Bergfall i Hamar sentrum, som er åpen etter avtale.
  • Blandeverksted for linoljemaling og kalkmaling – vi fargesetter maling til store og små prosjekter for offentlige og private.
  • Støping av gipsrosetter på eget verksted.
  • Kursvirksomhet. Vi holder jevnlige kurs i vindusrestaurering, først og fremst i egne lokaler. Utover dette tilbyr vi kurs i dekorasjonsmaling og tar sporadiske kursoppdrag relatert til komposisjonsmaling og tradisjonell maling. Mer om kursene - her
  • Gammeldags jul – vi forhandler og har agentur på historisk julepynt og driver den populære Facebooksiden Gammeldags Jul, som
    har over 40 000 følgere. Du finner vår kolleksjon av gammeldags julepynt for salg i nettbutikken mellom 10. november og 13. januar hvert år.

Marit odden og Roger Falldalen Gamletrehus.no
Bildet over: Marit Odden og Roger Falldalen

BAKGRUNN MARIT OG ROGER
Marit har bakgrunn fra museumsbransjen og jobbet 17 år ved Norsk Folkemuseum i Oslo, både med kostymer og formidling av blant annet bygge- og boskikk, håndverk og juletradisjoner. Hun har svennebrev i kjole- og draktsøm og tar fremdeles noen oppdrag innenfor dette faget. Marit har i tillegg utdanning innen kulturhistorie og kultur og ledelse.

Marit har mange oppdrag relatert til historisk jul, ofte relatert til julepynt, juleverksted kåserier om juletradisjoner på f.eks museer eller mer private sammenkomster. Ved juletider er hun ofte å høre på radio og har også vært hyret inn på TV2 i fm juletradisjoner.

Hun har syv års erfaring med fargeveiledning og blanding av linoljemaling til kunder hos Gamletrehus.no og har ved mange anledninger hatt oppdrag som konsulent og kursholder relatert til historiske malingstyper og farger.

Marit har også vært leder for Fortidsminneforeningen i Hedmark i 5 år

Roger er grunnleggeren av Gamletrehus.no tilbake i 2003. Han har i en årekke vært bekjeftiget med eiendomsutvikling, i hovedsak relatert til restaurering av gamle trebygninger. På det meste eide og administrerte han 17 utleieleligheter, hovedsaklig lokalisert i restaurerte, gamle trebygninger.

"Vern gjennom bruk" er hovedmålet bak prosjektene. Roger har en allsidig bakgrunn. Han er logistikkøkonom, og utdannelse fra handelshøyskolen BI innen salg og markedsføring. Senere utdannelse er prosjektledelse (Ernst & Young), eiendomsutvikling og miljøsertifisering som her vært nyttig i fm planlegging og restaurering av gamle hus.

Roger kjøpte sine første gamle bygninger i 2001 og har siden da stort sett hatt pågående prosjekter. Han utfører mye av snekkerarbeidet selv, gjerne sammen med utvalgte håndverkere som har erfaring med restaurering av gamle hus.

I 2021 tok Roger initiativ til å starte Bygningsverndagene i Hamar som hadde første arrangement høsten dette året. Arrangementet var en suksess og ble gjentatt høsten 2022 og blir fra 2023 et fast årlig arrangement på Domkirkeodden -  i samarbeide med Anno Museer Domkirkeodden,  Statsarkivet i Hamar, Fortidsminneforeningen Hedmark Lokallag og Gamletrehus.no/Villa Bergfall.

Roger er kursholder for de populære innføringskursene i vindusrestaurering hos Gamletrehus.no i Villa Bergfall, Hamar.


ALLCONSEPT ANS
Firma AllConsept ble etablert i år 2000 og eies av Roger Falldalen og Marit Katarina Bjørnsdatter Odden. Bedriften har har virksomhetsområde kjøp, salg og utleie av primært eldre eiendom. Som en avdeling hos AllConsept er nettstedet Gamletrehus.no.

Bygårder i Halden restaurert
Bildet over til venstre:
Bygård i Halden oppført i empirestil etter bybrannen i 1826 - deler av gården er antagelig eldre.
Restaurert i perioden 2000 -2002. Byggherre AllConsept / 7 leiligheter  Bildet over til høyre: Bygning (m/tilhørende anneks)
ble oppført i 1880 i sen-empire stil. Rehabilitert år 2000, byggherre AllConsept. Bygningen har bevart mye opprinnelige
bygningsdeler / 2 leiligheter og 1 hybel. Foto: AllConsept


Brann i gamle hus og sen empirebygård
Bildet over til venstre:
Den ene bygården ble dessverre totalskadet i brann senhøsten 2003 en stund etter at AllConsept
hadde solgt gården. En uhyggelig nyhet for oss som i to år hadde jobbet med gården. Foto: Halden Arbeiderblad.
Bildet over til høyre: Sveitsergård oppført 1899 i Halden, høy grad av opprinnelighet. Opprinnelig fargesetting, vinduer,
snekkerdetaljer, enkeltkrummet teglsten. Delvis restaurert av AllConsept 2001 / 4 hybelleiligheter. Foto Gamletrehus.no

I tillegg har AllConsept vært involvert i en rekke mindre prosjekter relatert til restaurering av gamle hus.


VILLA BERGFALL
Villa Bergfall eies av Roger Falldalen som kjøpte villaen privat i 2010. Denne praktvillaen i Hamar Sentrum bar preg av manglende vedlikehold og tildels store skader utvending og innvendig relatert til ulike bygningselementer. Siden 2010 har arbeidet med å restaurere villaen pågått tidvis over kortere og lengre perioder.

Villa Bergfall har 1 hovedleilighet, 5 utleieleiligheter samt butikk, verksteder og kurslokale i kjelleren. I tillegg leier vi ut garasjeplasser og kjellerlokaler

Primærarelet er ca 850 m2. Marit og Roger bor hovedleiligheten i 1.etasje i villaen.

Villa Bergfall restaurering før og etter
Bildene over:
viser "Villa Bergfall" - en stor drage/sveitserstilsvilla med et prmærareal på ca 850 m2, ferdig oppført i 1898.
Vi har hatt en stor jobb med å tilbakeføre og bevare denne flotte villaen. Foto: Roger Falldalen


Dekorasjonsmaling, bok av Jon Brænne, hallen i Villa Bergfall pryder omslaget
Bildet over:
Hallen i Villa Bergfall pryder omslaget på den siste utgaven av boken "Dekorasjonsamling",
forfatter Jon Brænne. Boken regnes som "Bibelen" for de som er interessert i norsk dekorasjonsmaling
gjennom historien. Foto: Villa Bergfall


Fortidsminneforeningens vernepris til Villa Bergfall Hamar
Bildene over:
For arbeidet med restaurering av Villa Bergfall mottok vi i november 2020 Fortidsminneforeningens Vernepris for Hedmark.
En ære å motta denne prisen som gir oss motivasjon videre i kampen om å bevare bygningsarven.
Varaordfører Inga Borud (bildet til høyre) deler ut blomster på vegne av kommunen. Foto: Hamar Arbeiderblad

BLOGGEN VILLABERGFALL.COM

bloggen deler vi hovedsakelig pågående og tidligere prosjekter realtert til restaurering og oppussing av Villa Bergfall. Vi håper vår erfaring gjennom prosjekter med gamle trehus i en årrekke, kan gi noen ideer og input til folk som er interessert i bygningvern og tradisjoner.

Se også vår Facebook side. Her legger vi ut bilder fra arbeidet med Villa Bergfall, tips/råd relatert til gamle hus og deler våre erfaringer, bli gjerne følger :)