RIKTIG BRUK AV TETNINGSLISTER

Varevindu empire

Tetningslister er en enkel og effektiv løsning for å eliminere trekk fra dører/vinduer og samtidig redusere energikostnader. Riktig monterte lister kan i tillegg redusere støy og mimimere risiko for fuktskader

Typiske feil relatert til montering av tetningslister:

  • Falsen er ikke ren eller ujevn
  • Feil plassering av tetningslister
  • Feil tetningslist (finnes mange varianter)
  • Feil eller unøyaktig skjøting i hjørner e.l

Hvis resultatet skal bli bra må du finne riktig type og riktig tykkelse, tetningslistene skal klemme litt sammen når døren eller vinduet lukkes. Derfor er det viktig at listen er av riktig type og tykkelse, og at de monteres riktig.

UNNGÅ KONDENS!
For å unngå kondens må innerste vindu være helt tett. Vær derfor nøye med monteringen av tetningslist på innerste vindu. Ytterste vindu bør ha litt luftsirkulasjon.

RENS UNDERLAGET
Falsen hvor tetningslisten skal festes på må være helt ren, særlig viktig er dette ved bruk av lister med lim for at listen skal tette optimalt og limet få godt feste. Puss eller skrap bort ujevnheter fra gamle rester etter lim e.l.  Er falsen malt bør denne slipes noe for god vedheft hvis det benyttes selvklebende lister.


TRADISJONELLE TETNINGSLISTER AV ULL OG LIN

Tetning lin og ull til gamle vinduer

Bildet over:
Bruk gjerne naturprodukter som lin eller ullsnøre. Disse har gode egenskaper og lange tradisjoner som tetningslister til vinduer, sprekker m.m. Festes til falsen med nubber (stifter) - produktene i ulike tykkelser kan kjøpes i nettbutikken


Ull og lin er materialer som egner seg godt til tetningslister. Ull er mer elastisk enn lin, og snøret har litt mer "sprett". Ull- og linsnøre fås kjøpt i hele ruller eller som metervare og det finnes i ulike tykkelser.

Snørene monteres på innervindu, det er det som skal være tett. For å feste ull- og linsnøre kan det brukes lim, små spiker eller stiftemaskin. Lim anbefales ikke, da det  blir vanskelig å fjerne og gjenbruke snøret.


VINDUSREMSER AV PAPIR

Vindusremser av papir kan brukes for å tette igjen innervinduer og hindre trekk. Remsene fuktes med vann, og blir da selvklebende.
Steng vinduet godt, skru fast hvis det er svikt i det. Klipp remsene i passe lengder, fukt dem i noen sekunder og fest dem halvveis på innervindu og halvveis på karm. Bruk en klut og tørk over for å fjerne overflødig vann og få dem til å feste.

Når remsene skal tas av om våren fuktes de igjen med vann for å løse opp limet.


VINDUSVATT

Før var det vanlig å bruke vatt av bomull eller rayon mellom varevindu og yttervindu. Det absorberer fukt, noe som bidrar til å redusere eventuell kondens på vinduene.

Bomulle melleom varevindu og yttervindu
Bildet over: Vindusvatt er også dekorativt og ble pyntet ekstra med små pappmachésopper eller fargerike garndusker til jul - Foto: Gamletrehus.no


MODERNE TETNINGSLISTER

KJØP RIKTIG TYPE TETNINGSLIST

Det finnes en rekke varianter av tetningslister, både i utforming og i materiale. Profilene har gjerne navn etter hvilken bokstav de likner på f.eks : K,P,D,O, W og V-profil. Mykheten er gitt ut i fra hvilket materiale de er laget i, slik som gummi, skumplast og silikon. Alle disse variantene har forskjellig bruksområde, så her er det viktig å studere pakken i butikken. Tetningslister finnes dessuten i ulike kvaliteter målrettet for tetting av små og større sprekker. Derfor må du på forhånd ha gjort et størrelsesmessig anslag på hvor stor sprekken er før du kjøper.

Riktig skjøting er viktig, skjøt av tetningslister er et svakt punkt. En liten glippe kan gi trekk. Vanligvis skal disse skråskjæres i 45 grader med f.eks en tapetkniv. Stift gjerne på begge sider av skjøten. Det finnes unntak, slik som O-lister, som skal ikke skråskjæres. Derfor er det viktig å lese monteringsanvisningen.

MONTER TETNINGSLISTEN RIKTIG (FØLG PRODUSENTENS ANVISNING)

Tetningsliste
Bildet over: Tetningslister monteres gjerne annerledes på hengselsiden -llustrasjon: Øyvind Lie

Tetningslisten må ofte monteres annerledes på hengselssiden for å unngå at listen blir ødelagt eller faller av når du lukker døra. For eldre dobbeltvinduer monteres tetningslisten relatert til innervinduet. Det er som regel ikke nødvendig å montere relatert til yttervinduet. Dette har sammenheng med at gamle dobbeltvinduer må ha litt trekk fra yttervinduet for å unngå kondensering (som igjen kan medføre fuktskader).

Tetningslister doer
Bildet over: Flere typer tetningslister er elastiske, ikke strekk tetningslisten når denne monteres - Foto: Øyvind Lie


NOEN TIPS:

  • Bruk aceton eller rensebensin  når du skal vaske av gamle limrester.
  • En bra metode for å finne riktig tykkelse på sprekken er å klemme inn en liten bit plastelina/modelleire, og så måle tykkelsen på den sammenpressede leiren.

  • En enkel metode for å  lokalisere trekk fra dør/vindu er å studere flammen fra fyrstikk el. stearinlys
  • Mal ikke på tetningslister. Dette kan medføre ujevnheter som igjen medfører trekk samt at listene mister elastiske egenskaper og malingen kan sprekke opp.
  • Kombiner gjerne med en stift i hver ende når du fester selvklebende tetningslister. For ikke selvklebende lister bør disse stiftes for hver 7. cm eller festes med egnet lim.

 ANBEFALTE PRODUKTER I NETTBUTIKKEN: